Vitaliteitsprogramma's - informatie voor werkgevers


Goed zorgen voor werknemers helpt uitval voorkomen en vraagt dat je als werkgever oog hebt voor hun energiebalans. Zijn werk en privé in evenwicht? Wat geeft medewerkers energie, waar krijgen ze stress van? Het antwoord op die vragen is voor ieder mens anders. In een kort, effectief vitaliteitsprogramma met individuele en teamgerichte onderdelen brengen we dit in kaart en zetten medewerkers de eerste stappen naar vitaler werken en leven.

Het nut van vitaliteitscoaching en -training


Als de werkdruk te hoog oploopt kan stress de overhand krijgen. Dan vermindert het werkplezier, raken medewerkers overbelast en vallen ze eerder uit door gezondheidsklachten. Of gaan ze op zoek naar een andere baan. Daarom is het voor je organisatie van groot belang dat medewerkers met plezier en gezond aan de slag blijven.

Hoe werkt vitaliteit?


Vitaliteit gaat over levenskracht – ‘vita’ betekent leven. Daar hoort lichamelijk functioneren bij, maar ook functioneren op mentaal en sociaal vlak. Een medewerker kan topfit zijn en tegelijk mentale tegenslag ervaren, bijvoorbeeld door privéomstandigheden. Een ander voelt zich lichamelijk misschien niet geweldig, maar zit mentaal goed in zijn vel omdat de sfeer op het werk prettig is. Sociale vitaliteit staat bijvoorbeeld voor een positieve werkrelatie met je collega’s en leidinggevende.

Vitaliteit heeft ook een zingevende kant. Werk dat een beroep doet op je kwaliteiten en talenten geeft betekenis aan je bestaan. Aan het einde van je werkdag voldoening voelen over wat je hebt kunnen bijdragen aan wat je met elkaar belangrijk vindt, aan de maatschappij, natuur of economie en/of hebt kunnen betekenen voor cliënten, leerlingen of gasten geeft namelijk energie voor de volgende dag.

Bij (te) veel stress gebeurt het omgekeerde: dan stroomt de energie weg en sta je bij wijze van spreken al moe op. De kunst is uit te vinden wat bij een medewerker past en wat hij of zij nodig heeft.

Het vitaliteitskompas

Zoals zichtbar is in de afbeelding van het vitaliteitskompas hiernaast zijn de verschillende kanten van vitaliteit (fysiek, mentaal, sociaal, zingevend) nauw met elkaar verbonden. Ze  beïnvloeden elkaar ook in het dagelijks leven, daarom is aandacht voor alle vier belangrijk. Vitaliteitsscans, coaching en workshops helpen daarbij.

Opbouw en inhoud van onze vitaliteitsprogramma’s


Onze vitaliteitsprogramma’s bestaan uit drie onderdelen: een vitaliteitsscan, workshops en vitaliteitscoaching aangepast op de vraag en wensen van de organisatie en medewerker. Het programma kan fysiek of online worden aangeboden. Je kunt als organisatie ook losse modules afnemen, bijvoorbeeld met de nadruk op individuele coaching of juist gezamenlijke workshops. De globale opzet van het programma:

1. Vitaliteitsscan

De vitaliteitsscan, een (online)vragenlijst, maakt duidelijk hoe elke medewerker er op fysiek, mentaal, sociaal en zingevend vlak voor staat. De medewerker krijgt zo inzicht in wat energie geeft en wat juist stress veroorzaakt. Daarbij kijken we ook naar de invloed van leefstijl en gewoontes (denk aan gezond eten, voldoende slapen en bewegen). De scan levert een sterke basis om zelf aan de slag te gaan met vitaliteit.

2. (Online) vitaliteitsworkshops*

Workshop 1. Plezier in je werk

Tijdens deze workshop gaat de trainer met de medewerkers dieper in op vitaliteit. Ga jij met plezier naar je werk en met energie weer naar huis? Of kun je wel wat meer of juist minder uitdaging gebruiken? Deze workshop geeft inzicht in wat medewerkers écht belangrijk vinden en wat ze nodig hebben om blij naar het werk te gaan.

Workshop 3. Veerkrachtig op het werk

Hoe ga je om met tegenslagen? En met de impact van personeelstekorten en werkdruk? Deze workshop staat in het teken van veranderingen waar medewerkers mee te maken krijgen. Ze leren herkennen waar ze wel én geen invloed op hebben en wat ze hiermee kunnen doen. Na de workshop hebben ze concrete handvaten om veerkrachtig te blijven in onzekere tijden.

Workshop 2. Vitaal in je werk

Wat geeft en wat kost energie? Wat brengt je als professional uit balans, welke signalen geven aan dat je overbelast dreigt te raken? In deze workshop gaan we aan de slag met de uitslag van de vitaliteitsscan om de juiste balans te vinden. De medewerkers krijgen concrete acties aangereikt om hun vitaliteit structureel te verbeteren.

Workshop 4: Mentale balans

Hoe stop je met piekeren? In deze laatste workshop van de reeks richten we ons op het beter omgaan met gedachten en gevoelens die in de weg kunnen staan: hoe kom je ‘uit je hoofd’ en richt je je op het hier en nu? Medewerkers leren onder andere via oefeningen belemmerende gedachten en gevoelens los te laten.

Wat levert het werken aan vitaliteit op?

Een aantal reacties:

Inzicht & reële stappen


  • ‘Nieuwe inzichten. Goed om weer eens stil te staan bij wat belangrijk is in mijn leven. Focus op ontspanning.’
  • ‘Workshop stemt tot nadenken en ‘dwingt’ tot reële stappen om mijn vitaliteit echt serieus te nemen.’
  • ‘Ik ga weer wat bewuster weg dan ik kwam. Positief verrast door de vragenlijst. Geeft vertrouwen. Nu meer gemotiveerd hiermee aan de slag te gaan.’

Bewustwording


  • ‘De training vandaag opent mijn ogen en maakt mij meer bewust over mezelf. De enige persoon waar ik vaak niet aan denk ben ik zelf.’
  • ‘Aan de trainer: bedankt dat je ons als team aanvoelde, met ons meedacht over onze cliënten en ons terugbracht bij onszelf – heel belangrijk in deze tijd.’

3. Vitaliteitscoaching (online)

Voor medewerkers die snel aan de slag willen met hun vitaliteit kunnen we op korte termijn coaching inplannen. In de gesprekken gaat de medewerker met de coach aan de slag met de uitkomsten van de vitaliteitsscan. Medewerkers worden actiever, voelen zich beter en beschikken over meer handvatten om aan hun fysieke en mentale gezondheid te werken.

 

* De vier online workshops duren elk 1 uur. Bij fysieke bijeenkomsten combineren we workshop 1 en 2 tot workshop ‘Vitaliteit in balans’ en workshops 3 en 4 tot ‘Mentaal in Balans’. Deze twee bijeenkomsten duren dan ieder twee uur.

Spreken met een specialist


Heb je nog vragen of wil je meer weten over ons vitaliteitsaanbod? Neem dan contact met ons op.

Esmee Verhagen
Psycholoog NIP