Overigens, die rare vragen zijn van alle tijden. Napoleon vroeg aan generaals in spe of zij geluk hadden. Want wat heb ik aan mensen die het nooit meezit? En een ander figuur uit het verleden, mijn opa, ging lunchen met veelbelovende kandidaten en liet hen een uitsmijter met zachte eieren verorberen. Als dat netjes lukt én ze blijven met mij in gesprek, dan zijn ze geschikt voor het salesvak, was zijn idee.
Vreemde sollicitatievragen en hoe je daar mee omgaat
Als je een dier was, wat voor soort dier zou je dan zijn? Hoeveel securitypoortjes zijn er op Schiphol? Of: Hoeveel tennisballen passen er in een Fiat 500? Tijdens een sollicitatiegesprek kom je vaak niet meer weg met goed voorbereide antwoorden op standaardvragen als ‘waar zie je jezelf over vijf jaar?’. Recruiters worden steeds creatiever in het bedenken van lastige en onverwachte vragen. – door Flores van Emmerik
Uitdagende vragen zijn niets nieuws
Vreemde vragen: laat je niet uit het veld slaan
Natuurlijk wil jouw gesprekspartner niet echt weten hoeveel securitypoortjes er op Schiphol zijn. Hij of zij test alleen hoe jij reageert op een onverwachte situatie en hoe je een probleem analyseert en aanpakt. Schiet je in de stress en klap je dicht? Of ga je de uitdaging aan en kom je, hoe dan ook, met een antwoord?
Analyseer de vraag hardop
De belangrijkste tip in deze situatie: zeg nooit dat je het antwoord niet weet, maar laat weten wat je nodig hebt om tot een antwoord te komen. Dus bij de tennisballen: dat is eigenlijk een rekenvraag, je moet de inhoud van de auto delen door de ruimte die een tennisbal inneemt. In een Mercedes passen er vast meer dan in een Fiat 500; maar ik heb eigenlijk geen idee hoeveel kubieke meter inhoud een auto heeft, enzovoort. Of had je een creatief en geen feitelijk antwoord willen horen?
Neem de tijd
Neem rustig de tijd en bedenk wat jouw potentiële werkgever van je wil horen. Het gaat niet om het uiteindelijke antwoord, maar om jouw reactie en de stappen die je zet om tot je antwoord te komen.
Ongepaste vragen: waar ligt de grens?
Helaas komt het ook regelmatig voor dat er tijdens een sollicitatiegesprek vragen worden gesteld die ongepast zijn of een toekomstige werkgever zelfs helemaal niet mag stellen. Realiseer je dat er strenge regels zijn waar werkgevers en recruiters zich aan moeten houden tijdens een sollicitatiegesprek. Vragen over religie, politieke overtuiging, seksuele geaardheid en burgerlijke staat zijn bijvoorbeeld uit den boze. Ook vragen over je gezondheid en een eventuele kinderwens zijn not done.
Wat te doen bij een verboden vraag?
Toch bestaat natuurlijk de kans dat je een keer zo’n vraag voorgelegd krijgt. Probeer in dat geval in te schatten waarom deze vraag wordt gesteld. Is je gesprekspartner niet goed op de hoogte van de regels, negeert hij ze of wil hij erachter komen hoe je reageert op een ongepaste vraag? Drie mogelijkheden om op zo’n vraag te reageren:
- Gaat de vraag echt te ver? In een extreem geval kun je het gesprek natuurlijk afbreken.
- Geef je je gesprekspartner het voordeel van de twijfel? Blijf beleefd en diplomatiek: ‘Deze vraag verbaast me. Waarom is het voor deze functie van belang of ik religieus ben?’
- Gebruik deze situatie om een positieve draai aan het gesprek te geven. Laat zien dat je niet gemakkelijk uit het veld te slaan bent en maak er een grapje van: ‘Kinderen? Dat is een lastige beslissing! Wat adviseert u?’
Sollicitatiebegeleiding
Wil jij goed voorbereid je sollicitatiegesprekken ingaan? Bij Dijk & Van Emmerik bieden we sollicitatiecoaching en -training op maat aan. Neem gerust contact met ons op en kom erachter wat we voor je kunnen betekenen.