Studiekeuze-stress? Maak van je tussenjaar het nuttigste jaar ooit!


NB dit artikel schreven we kort voordat de coronamaatregelen werden ingesteld. Ons studiekeuze-tussenjaar bieden we echter nog steeds in volle kracht aan – met digitale onderdelen waar nodig. Ook de studiekeuze-tips aan het einde van dit blog blijven relevant. Lees dus vooral verder!

Datum

Leestijd

6 min

Type

Artikel

“Onze dochter is net voor de tweede keer gestopt met haar studie. Haar eerste opleiding was echt een vergissing. De studie was zó niet wat ze verwachtte. Na een maand zat ze alweer thuis; de rest van het jaar heeft ze gewerkt en zich best goed georiënteerd. Maar in haar nieuwe opleiding liep ze wederom vast: ze behaalde onvoldoende studiepunten… Wat nu?”

“Ik heb na weken van paniek samen met mijn ouders besloten komend jaar nog niet te gaan studeren, omdat ik ondanks alle open dagen nog steeds geen beeld heb van wat ik wil. Bij elke studie zijn er wel onderdelen waar ik me superonzeker over voel en deze keuze heeft zulke grote gevolgen voor mijn leven.”

Dit zijn vervelende situaties, zowel voor ongeruste ouders als voor jongeren die heel graag door willen leren, maar wél in een opleiding die bij hen past. Alleen: hoe vind je die? Tips voor ouders en studenten.

De uitvalpercentages liegen er niet om


Naast loopbaancoaching bieden we studiekeuze-trajecten aan voor jonge mensen. In een half jaar tot een jaar helpen we ze de studie te vinden die echt aansluit bij hun persoonlijkheid, dromen en talenten. Soms is het ook nodig om te kijken naar eventuele belemmeringen voor een fijne en succesvolle studietijd. De bovenstaande verhalen zijn namelijk geen uitzondering. Uit onderzoek van de Vereniging Hogescholen blijkt dat 15 procent van de hbo-studenten uitvalt in het eerste jaar en dat maar liefst 20-30 procent de studie nooit afmaakt. Universiteiten rapporteren soortgelijke cijfers.

Doelgericht en nuttig tussenjaar


We raden jongeren die een tussenjaar inlassen of studenten die stoppen met hun studie aan (de rest van) dit jaar vooral doelgericht in te richten. Wat we namelijk regelmatig horen is dat mensen meer gaan werken bij hun bijbaan, een reis maken en zich gemotiveerd, maar wel vrij in het wilde weg oriënteren op diverse opleidingen. Gevolg is dat ze vaak aan het einde van het jaar nog steeds niet weten wat ze willen. Ze zijn dan inmiddels vrij lang uit het studieproces en daarbij gewend geraakt aan meer inkomen. Dit alles maakt het oppakken van een studie niet gemakkelijker.

Studiekeuze en meer - traject op maat


We bieden professionele begeleiding bij het kiezen van een opleiding, waarin we samen met de student onderzoeken waar zijn of haar interesses, sterke punten en uitdagingen liggen. De testen en gesprekken zijn diepgaand, maar het is vooral ook interessant en leuk om jezelf beter te leren kennen en eventueel te verbeteren!

Wat wil jij zelf? En wat zijn stiekem meer de wensen of verwachtingen van je omgeving? Is het nodig bepaalde competenties te ontwikkelen zodat je die ene opleiding wél kunt doen? Of ervaar je andere belemmeringen bij het studeren of vinden van aansluiting? We helpen je er graag bij. Ook is het mogelijk een (aantal) vakgebied(en) uit te proberen: we beschikken over een groot netwerk van organisaties waar je korte werkervaringsstages kunt doen. Veel studenten vinden dit een waardevolle aanvulling op de meeloopdagen die opleidingen aanbieden. Helderheid over het beroep dat je wilt gaan uitoefenen zorgt ervoor dat je extra gemotiveerd aan de nieuwe studie begint.

Tips voor een goede start!


Niet iedereen heeft natuurlijk behoefte aan een heel studiekeuze-traject; met deze tips maakt je alvast een goede start:

1. Kijk eerst naar je voorkeuren en talenten, daarna pas naar opleidingen

Jongeren starten hun keuzeproces nogal eens met het doorspitten van het enorme studieaanbod dat ons land rijk is. Dat leidt er vaak toe dat ze op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer zien: er zijn zoveel studies om uit te kiezen! Het werkt beter om eerst een overzicht te maken van wat jij belangrijk vindt in een opleiding. Bijvoorbeeld door jezelf een aantal vragen te stellen:

  • Welke eigenschappen zijn kenmerkend voor mij?
  • Waar ben ik trots op?
  • Hoe omschrijven anderen mij?
  • Wat zijn mijn interesses? En wà vind ik daar dan precies zo leuk aan?
  • Welke talenten heb ik en hoe kan (en wil) ik die allemaal inzetten?

Vertaal deze informatie naar punten die je ook in een studie wilt terugzien en kwaliteiten die je later in je werk zou willen inzetten. Zo kun je een veel betere selectie maken van opleidingen die bij jouw wensen en competenties passen. Wie weet vind je op basis van je voorkeuren een studie die je eerst niet was opgevallen.

2. Wees je bewust van studie-vooroordelen

Je hebt ze vast eerder gehoord: “Met een taal- en cultuurstudie heb je heel weinig baanperspectieven”. “Op de universiteit krijg je geen begeleiding.” Of: “Natuurkunde is echt een hele moeilijke studie met veel uitval.”

Vooroordelen! Veel van dit soort uitspraken zijn inmiddels achterhaald of gewoonweg niet waar. Zo kun je niet alle taal- en cultuurstudies over één kam scheren en is het ook voor universitaire studenten mogelijk extra ondersteuning te krijgen. En Natuurkunde is niet moeilijker en heeft ook niet meer uitval dan andere exacte studies. Schrijf opleidingen die mogelijk goed bij je passen niet te snel af vanwege dit soort ongetoetste ideeën!

Ben je geïnteresseerd in een bepaald vakgebied? Onderzoek of wat je gehoord hebt over de moeilijkheidsgraad, uitval of baanperspectief van een studie wel klopt. Door online informatie op te zoeken of door deze op te vragen bij de opleidingen.

3. Wie kiest er: jij of je omgeving?

Zelf je studie kiezen, klinkt nogal logisch toch? Helaas is dit een punt waar het vaak misgaat. Bewust of onbewust maken mensen toch vaak keuzes onder invloed van hun omgeving. Dit vergroot de kans dat je een studierichting kiest die niet voor jou werkt. Bijvoorbeeld:

  • ‘Vrijwel mijn hele familie is universitair opgeleid. Mijn ouders zien het niet zo zitten dat ik een kunstopleiding ga doen.’
  • ‘Mijn beste vriendinnetje gaat Voeding en Diëtiek doen aan de HvA. Op zich vind ik dat best interessante onderwerpen en hoe leuk zou het zijn om de komende jaren samen te studeren?’
  • ‘Een studie rechten/geneeskunde/civiele techniek aan de TU Delft geeft me straks sowieso aanzien en een bepaalde status.’
  • ‘Mijn vriend heeft liever niet dat ik helemaal in Eindhoven aan de Design Academy ga studeren.’

Ons advies: maak je eigen keuze

Mensen zijn uiteindelijk veel gelukkiger en gemotiveerder als ze hun eigen keuze maken. Kijk nog eens kritisch naar je voorkeurslijstje van studies. Waarom spreken deze je aan?

En ouders: natuurlijk wil je het beste voor je (bijna) volwassen kind, maar probeer je zoon of dochter niet te veel (in een bepaalde richting) te pushen. Wat je wel kunt doen is goede, strikte afspraken maken over hoe hij of zij in het tussenjaar invult en nadenkt over de toekomst. Het moet uiteindelijk uit de persoon zelf komen. Daarom hanteren wij ook de regel dat jongeren die een traject bij ons willen doen, zelf bellen om een afspraak te maken voor het intakegesprek.

Meer weten?


Kun je ondersteuning gebruiken bij het maken van je studiekeuze, neem dan vrijblijvend contact met ons op. De kosten van een studiekeuzetraject zijn altijd aanzienlijk lager dan die van een verkeerde studiekeuze. En we beloven: van wat je leert over jezelf heb je levenslang profijt.

Team Dijk & Van Emmerik Psychologen, coaches & officemanagement