Hoe houd je de motivatie van je teamleden hoog?


Energie en motivatie zijn de bouwstenen waarmee taken door een werknemer worden voltooid. Er kunnen dus pas echt goede resultaten ontstaan, als energie en motivatie bij elkaar komen. Maar hoe houd je de motivatie van je teamleden hoog?

Datum

Leestijd

3 min

Type

Artikel

Wees je bewust van de diversiteit van mensen


Mensen verschillen enorm van elkaar in uiterlijk, gedrag, maar ook in motivatie. Als jij als leidinggevende een one size fits all methode hanteert, ben je je niet voldoende bewust van de diversiteit van mensen. Houd je collega’s gemotiveerd door iedere werknemer als individu te benaderen. Hoe doe ik dat dan? vraag je je misschien af.

Er zijn veel uiteenlopende theorieën over de motivatie en drijfveren van een werknemer. Echter, alle onderzoekers zijn het er over eens dat salaris, complimenten of kans op promotie bijdragen aan verbeterde motivatie, maar dat de volgende 5 factoren bepalend zijn voor de motivatie:

  • Uitdaging
  • Persoonlijke ontwikkeling op alle vlakken
  • Het leren van nieuwe dingen

 

  • Autonomie
  • Volbrengen van een waardevolle/belangrijke taak

Managers hebben vaak de neiging om de nadruk te leggen op triggers die bijdragen aan de motivatie, maar niet de oorsprong zijn van motivatie. Toch ligt op dat vlak juist de winst voor het (her)vinden van de motivatie bij een werknemer. Ga eens in gesprek met een werknemer en vraag hem of haar naar zijn drijfveren. Houd daarbij in het achterhoofd dat ieder mens uniek is en dus ook verschillende factoren nodig heeft om gemotiveerd te worden.

Stel doelen


Al op het schoolplein doen we wedstrijdjes wie het hardst kan lopen, wie het meeste scoort en wie als laatste overblijft met tikkertje. Op de werkvloer is dit niet anders. Werknemers willen zich altijd meten aan een standaard en die standaard bepaal jij als werkgever door stretch doelen te stellen. Om deze doelen te halen, moet de werknemer zich volledig inzetten (uitstrekken) om de doelen te halen. Zo haal je de werknemer uit zijn comfort zone en stel je een hogere maatstaf voor hem en de organisatie. Let er op dat de doelen wel realistisch zijn, want onrealistische doelen werken juist averechts!

Motivatie = maatwerk


Het is belangrijk om demotivatie in een vroeg stadium te signaleren en daarover in gesprek te gaan. Daarbij moet je goed voor ogen hebben dat jouw eigen drijfveren totaal anders kunnen zijn dan die van jouw werknemer. Help je werknemer om zijn eigen motivatiefactoren te ontdekken en vooral uit te buiten.

Onbegrip tussen manager en werknemer is vaak de basis van een verstoorde werkrelatie. Neem je werknemers aan de hand en ‘synchroniseer’ jullie doelen en ambities. Alleen dan ben je in staat om de motivatie binnen je team hoog te houden en vertrouwen te werven bij je werknemers. Investeer om er achter te komen wat je teamleden drijft om zo tot een beter, mooier en effectiever resultaat te komen.

Meer handvaten


Weet je niet zo goed hoe je bovenstaande in de praktijk kunt brengen? Heb je meer handvaten nodig? Wij helpen je graag! Bel ons en kom eens langs voor een kop koffie.

Flores van Emmerik Psycholoog NIP & directeur