Vaak spreekt men over de fysieke effecten die koffie met zich meebrengt, maar ‘een bakkie’ heeft ook impact op onze ervaringen en gevoel.
Meer focus op het positieve
Zo toonde onderzoek Kuchinke en Lux (2012) aan dat het consumeren van 200 milligram cafeïne (ongeveer 2 à 3 koppen koffie) ervoor zorgt dat je vooral focust op het positieve. Een half uur na consumptie verbeterde bij de deelnemers de herkenning van woorden met een positieve betekenis, terwijl dit ní het geval was voor emotioneel neutrale of negatieve woorden. De onderzoekers leggen uit dat dit te maken kan hebben met de dopamine die door cafeïneconsumptie vrijkomt in het taalgebied van de hersenen.
Toename interpersoonlijke warmte
Verschillende theorieën en onderzoeken beweren daarnaast dat er een connectie is tussen fysieke warmte en warmte tussen mensen onderling, ook wel interpersoonlijke warmte genoemd. Onderzoekers Williams en Bargh (2008) zetten een experiment op om te achterhalen of het ervaren van fysieke warmte of kou invloed heeft op de interpersoonlijke warmte. In het experiment werden deelnemers in een lift gezet, waaronder een lid van het onderzoeksteam die op dat moment een aantal boeken en een kop koffie vasthield. In de lift vroeg zij of een deelnemer het kopje koffie even kon vasthouden, zodat zij haar handen vrij had om iets op te schrijven. Soms was de koffie warm en soms gekoeld.