Caroline (28) heeft ruim een jaar thuisgezeten met een burn-out en zit nu in de tram op weg naar het eerste sollicitatiegesprek sinds haar uitval. Ze heeft een bewogen tijd achter de rug waarin ze veel over zichzelf heeft mogen ontdekken: ze weet wat ze wil en vooral ook heel goed wat ze niet meer wil. Wél zelfstandig werken, maar niet alleen. Ze heeft ruimte nodig om haar eigen werkwijze te bepalen, maar ook zeker collega’s om mee te sparren. Iets wat in haar oude werk onvoldoende aanwezig was, waardoor ze het gevoel had er altijd alleen voor te staan.
Eens een burn-out, altijd een burn-outrisico? Think again.
Uit recent onderzoek van Universiteit Gent kwam naar voren dat sollicitanten met een burn-outgeschiedenis minder kans maken op een vervolggesprek dan kandidaten die door andere, bijvoorbeeld fysieke, redenen uitgevallen waren. De recruiters namen aan dat kandidaten die een burn-out doormaakten minder stressbestendig en ook minder zelfstandig waren. Hoe waar is die aanname? En hoe ga je hier als sollicitant mee om?
Carolines verhaal
Inzichten & vooroordelen
Een periode van burn-out is voor veel mensen ook een periode van inzichten. Je weet daardoor bijvoorbeeld beter waar je grenzen liggen, wat jou drijft in je werk en waar je energie van krijgt. Allemaal zaken die je over jezelf te weten bent gekomen en die je meeneemt in het solliciteren naar een nieuwe baan.
Is het dus enkel een vooroordeel van recruiters, dat mensen met een burn-out minder stressbestendig zijn en minder goed zelfstandig kunnen werken? Of zit er ook een kern van waarheid in?
Ja en nee.
Het niet op de juiste manier aanpakken van een burn-out kan inderdaad leiden tot een terugval.
Pak de basis van het probleem aan
Je hebt bijvoorbeeld wel rust genomen, maar onvoldoende onderzocht waar de spanning vandaan komt. Op het moment dat je weer begint merk je dat je bij de eerste hectiek weer in de stress schiet: je wordt onrustig, slaapt slecht en er komt niets meer uit je handen. Je had toch een paar maanden rust gehouden? Rust alleen is vaak niet voldoende. Wanneer de basis van het probleem niet aangepakt wordt, kan overbelasting door stress een terugkerend thema blijven in je werk. En kun je inderdaad minder hebben dan mensen die niet eerder door burn-out zijn uitgevallen.
Of je hebt bijvoorbeeld bepaalde onzekerheden over de uitvoering van je werk niet aangepakt, waardoor je veel vraagt aan collega’s en je leidinggevende – en dus inderdaad minder zelfstandig bent dan je kunt zijn of dan voor de functie vereist is. Wanneer de basis van het probleem niet aangepakt wordt, blijft onzekerheid vaak een terugkerend iets in je werk.
Een effectieve nieuwe start
Er zijn een aantal risicofactoren voor herhaalde uitval. Het kiezen van een andere baan is hiervoor lang niet altijd een zaligmakende oplossing. Vaak spelen er meerdere zaken die de kans op herhaalde uitval voorspellen: de privé/werk-balans, je grenzen aan kunnen geven, het kunnen temperen van perfectionisme, maar bijvoorbeeld ook de daadwerkelijke functiebelasting.
Pak de oorzaak aan
Het is dan ook zaak om de oorzaak van de burn-out aan te pakken. Wanneer je jouw valkuilen en patronen leert (her)kennen en er op een effectieve manier mee om leert gaan, maak je de kans op herhaalde uitval zo klein mogelijk. Het zoeken naar een andere, passende baan kan een goede vervolgstap zijn als na alle inzichten die je in deze periode hebt opgedaan blijkt dat je oude functie of organisatie geen match meer is.
Weet wat bij je past
Bij Caroline is dit zeker het geval. In haar oude functie was er helaas geen mogelijkheid voor meer samenwerking, maar in de functie waarop ze nu solliciteert is die er wel. Ze heeft een helder beeld van wat bij haar past en hoe ze van meerwaarde kan zijn. Voorafgaand aan haar sollicitatie sprak ze met iemand binnen het nieuwe bedrijf over de organisatiecultuur in het algemeen en over de manier van werken in ‘haar’ toekomstige team in het bijzonder. Ze weet in het sollicitatiegesprek uitstekend en energiek te verwoorden waarom deze organisatie en specifiek deze functie zo’n goede match is met haar karakter en vaardigheden.
We denken graag met je mee
Ben je aan het herstellen van een burn-out of ben je hersteld en start je met solliciteren? Vind je het prettig om nog eens met een professionele jobcoach naar je patronen en uitdagingen te kijken, zodat je met extra vertrouwen de arbeidsmarkt weer op kunt? Onze loopbaancoaches en arbeids- en organisatiepsychologen begeleiden dagelijks mensen met burn-outproblematiek en loopbaanvraagstukken. Neem gerust even vrijblijvend contact met ons op.