Coaching bij burn-out - informatie voor werknemers


Heb je last van overspannenheid of burn-out-klachten? Of ben je daardoor uitgevallen? Dan is het belangrijk om snel hulp in te schakelen. Onze ervaren begeleiders helpen je lichamelijk en mentaal te herstellen. Je leert weer op jezelf vertrouwen en ontwikkelt vaardigheden om terugval te voorkomen. Ook begeleiden we je bij het langzaam weer oppakken van je werk.

Heb ik een burn-out?


Een burn-out komt vaak voor bij mensen die perfectionistisch zijn, hard werken of moeite hebben met nee zeggen. Een burn-out ontstaat namelijk als je te vaak en te lang over je eigen grenzen heengaat. Je ervaart veel stress en raakt hierdoor opgebrand. Mensen die werken in een omgeving waar er sprake is van een hoge werkdruk, hebben er relatief vaker last van. Ze:

  • zijn bijvoorbeeld al maanden uitgeput als ze thuis komen van hun werk;
  • zien er elke dag tegenop om naar hun werk te gaan;
  • voelen zich vermoeid en prikkelbaar;
  • hebben last van hoofdpijn, hartkloppingen en nekklachten;
  • zijn moe, maar hebben moeite met slapen.

Herkenbaar?

Herken je deze klachten bij jezelf? Dan is het mogelijk dat je een burn-out hebt of daar tegenaan zit. Het is belangrijk om dan om hulp te vragen. Je klachten verdwijnen namelijk niet zomaar als je op dezelfde manier doorgaat – vaak worden ze zelfs erger

Wat cliënten zeggen


“Tijdens mijn psychologische begeleiding voelde ik me steeds heel welkom, gehoord en serieus genomen. Alle begeleiding was op maat en stelden we bij op de behoefte die ik op dat moment had. Daarbij hield begeleider Esmee wel altijd de mogelijkheid om te blijven groeien in het oog. Ik heb er echt heel veel aan gehad, bedankt!”

S. Deed een coachingstraject voor zijn burn-out

Hoe ziet re-integratiebegeleiding bij burn-out eruit?


Het herstelproces van een burn-out kan lang duren. Neem hier dus echt de tijd voor. Onze coaches en psychologen helpen je graag bij je herstel. Na een kennismakingsgesprek stelt je coach een voorstel op voor een re-integratieplan. We richten het re-integratietraject altijd specifiek voor jou, op maat, in. Daarbij maken we gebruik van onder meer de volgende methoden:

  • ACT
  • Cognitieve gedragstherapie/RET
  • Voice dialogue
  • CSR-methodiek voor stress- en burn-out

Stappen in het traject bij burn-out


Het re-integratietraject bestaat uit drie vaste stappen en in sommige gevallen een vierde stap. Dit zijn:

Oranje met roze bulletpoint cijfer 1

Lichamelijk beter worden (‘stress-detox’)


Onze adviseurs werken vanuit de biopsychologische aanpak. Dat betekent dat we burn-out allereerst zien als een fysiek probleem. Het is een neurohormonale ontregeling van iemands stress-systeem die ontstaat door langdurige overbelasting met onvoldoende herstel. In de begeleiding zorgen we er daarom eerst voor dat je helemaal tot rust komt en dat je je lichaam de tijd geeft om te herstellen. Dit door zo weinig mogelijk te moeten en zo min mogelijk druk en inspanning. We noemen dit niet voor niets de ‘stress detox’-fase.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 2

Mentaal beter worden


Pas wanneer je voldoende hersteld bent, kijken we samen naar de psychische aspecten van burn-out. Zoals coping en verkeerde overtuigingen. En staan we bijvoorbeeld stil bij het herkennen van de lichamelijke signalen van overbelasting via lichaamsgerichte coaching.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 3

Langzaam weer aan de slag en terugval voorkomen


Voel je je lichamelijk en mentaal weer sterker? Dan kun je langzaam je werkzaamheden weer oppakken. Om een terugval te voorkomen, is het belangrijk dat je op je eigen tempo terugkeert op de werkvloer. Dit kan op je oude werkplek bij je eigen werkgever, maar het is ook goed om te kijken of je wellicht beter ergens anders (op een andere plek in de organisatie of bij een ander bedrijf) aan de slag kunt gaan.

Burn-out-problemen ontstaan namelijk vaak op de werkvloer. Op een andere, minder stressvolle plek weer rustig beginnen met opbouwen, is daarom soms een betere manier om te re-integreren dan op de plek waar je burn-out begon.

Oranje met roze bulletpoint cijfer 4

Optioneel: een outplacementtraject na een burn-out


Ben je erachter gekomen dat je huidige functie niet bij je past? Ervaar je er bijvoorbeeld te veel spanning tijdens je werk? Dan is het tijd om een nieuwe stap te zetten. We gaan dan samen een outplacementtraject in, waarin we je volledig begeleiden met je zoektocht naar een geschikte nieuwe werkgever.

Wat levert de re-integratie je op?


Naast dat je fysiek herstelt, leer je tijdens de begeleiding de balans tussen in- en ontspanning anders inrichten. Je wordt je bewust van de patronen die ervoor gezorgd hebben dat je in een burn-out terechtkwam. Daardoor wordt de kans dat je terugvalt een stuk kleiner. Na afronding van het re-integratietraject ken je je eigen stress-signalen, grenzen en behoeftes. En het allerbelangrijkst: ben je in staat daarnaar te luisteren.

Een burn-out voorkomen


Het is uiteraard het beste om een burn-out te voorkomen. Als je een hoge werkdruk en veel stress ervaart, is het verstandig om in te grijpen. Dijk & Van Emmerik ondersteunt je hierbij. We helpen je om de juiste vaardigheden te ontwikkelen waardoor jij goed kunt functioneren in een veeleisende omgeving.

Spreken met een specialist


Vermoed je dat je een burn-out hebt of wil je dit juist voorkomen? Neem dan gerust contact met ons op. We kijken graag hoe we je kunnen helpen.

Esmee Verhagen
Psycholoog NIP