Het laten afnemen van een assessment biedt werkgevers een antwoord op vragen als: is deze kandidaat (nog wel) geschikt voor de functie? En: heeft deze kandidaat de potentie om door te groeien binnen onze organisatie? Een assessment maakt echter ook duidelijk of de persoonlijkheid van een potentiële werknemer of zzp’er goed bij het bedrijf of in het team past. Belangrijke informatie voor beide partijen.
Alles over assessments
Een assessment is een onderzoek om de talenten en capaciteiten van een (potentiële) werknemer, bestuurder of zzp’er te ontdekken. Bijvoorbeeld met als doel te achterhalen of een kandidaat de juiste persoon is voor een bepaalde functie. Of om inzicht te geven bij loopbaanvraagstukken of ontwikkeltrajecten. Onze assessments zijn waardevol voor zowel werkgever als werknemer.
Het nut en de betekenis van een assessment
De voordelen van een assessment
voor werkgevers
Organisaties zien een assessment vaak als een investering. Aan de ene kant vermindert een assessment namelijk potentiële kosten en aan de andere kant levert het verhelderende inzichten en verbeteringen in het werk op. De voordelen voor werkgevers:
- Een assessment bij sollicitatie en selectie voorkomt dure mishires.
- Een assessment zorgt voor werknemers die op hun plek zijn en daardoor beter presteren.
- Een ontwikkelassessment stelt een organisatie in staat de talenten en capaciteiten van medewerkers gericht in te zetten. Talenten en capaciteiten die anders mogelijk onontdekt zouden blijven.
De voordelen van een assessment
voor werknemers
Ook voor kandidaten geeft een assessment veel helderheid. Naast dat je als kandidaat antwoord krijgt op de vraag of de functie en de organisatie (nog) bij je past, krijg je ook meer inzicht in je persoonlijkheid en je sterke en minder sterke kanten.
Je leert hoe je jezelf het best kunt ontwikkelen en welke functies wel, of juist niet bij je passen.
Hoe ziet een assessment eruit?
We stellen ieder assessment specifiek samen voor het doel dat de opdrachtgever met het assessment heeft, de functie en natuurlijk de kandidaat. Dit doen we op basis van het intakegesprek met de organisatie. Onze assessments duren over het algemeen een volledige werkdag en bestaan uit de onderstaande onderdelen.
De onderdelen van een assessment
- Een interview
- Een schriftelijke opdracht
- Minimaal twee gesprekssimulaties
- Persoonlijkheidsvragenlijsten
- Interessetesten
- Intelligentietesten, zoals een cognitieve capaciteitentest
Wanneer is een assessment geschikt?
Een assessment is geschikt bij verschillende organisatie- en loopbaanvragen. Organisaties zetten assessments voornamelijk in bij:
Werving & selectie
Assessments zijn regelmatig onderdeel van de sollicitatieprocedure. In een selectieassessment staan vragen centraal als: passen de competenties, talenten en het karakter van deze kandidaat bij de functie en de organisatie? Wat zijn eventuele ontwikkel- en risicopunten bij aanname? Assessments met selectiedoeleinden worden zowel afgenomen bij medewerkers en management als bij zzp’ers.
Re-integratie
Ook bij regelmatige of langdurige uitval van medewerkers kan het laten afnemen van een assessment heel nuttig zijn.
Een re-integratieassessment geeft antwoord op vragen als: wat kan en wil de re-integrerende kandidaat en wat zijn intern en extern de mogelijkheden voor re-integratie? Hier ligt de focus meestal op de doelgroep medewerkers.
Ontwikkeling & loopbaanvragen
Welke ontwikkelmogelijkheden heeft de kandidaat en hoe passen die bij de organisatie en de (nieuwe of doorgroei)functie? Dit type assessments, ook wel ontwikkelassessment genoemd, nemen we voornamelijk af bij medewerkers en bestuurders/management.
Soorten assessments & tarieven
Afgeleid van de verschillende doelen en doelgroepen biedt ons assessmentbureau vijf soorten assessments en twee (studie)loopbaantesten aan. Hieronder een overzicht van de inhoud en prijzen van deze assessments en testen.
Btw en mogelijkheden
De bovengenoemde kosten zijn exclusief btw. Het is ook mogelijk het assessment af te nemen op zaterdag of de eindbeoordeling al op dezelfde dag te geven. Voor deze opties geldt een meerprijs. We stellen bij iedere aanvraag graag een offerte op, zodat opdrachtgevers weten waar ze aan toe zijn.
Veelgestelde vragen over assessments
Wanneer je contact opneemt met Dijk & Van Emmerik, kunnen wij je binnen een week een assessment aanbieden.
Een online assessment heeft in principe exact dezelfde onderdelen als een assessment bij ons op kantoor. Op deze pagina over online assessments lees je hoe een online assessment precies in zijn werk gaat en geven we aanvullende tips voor onder andere je online omgeving.
Dijk & Van Emmerik zet zich in voor een inclusieve arbeidsmarkt waar iedereen kans maakt, ongeacht afkomst, etnische achtergrond, gender, leeftijd of seksuele voorkeur. Een goed, professioneel assessment zorgt ervoor dat de selectie eerlijk verloopt. Op de pagina Assessments en diversiteit leggen we uit hoe we dit doen.
Een assessmentdag is erg intensief. Wij adviseren je daarom om uitgerust aan de dag te beginnen. Reken een ruime reistijd, zodat je je niet hoeft te haasten. Daarnaast is het aan te raden om alvast een aantal capaciteitentesten te oefenen of een oefenassessment te maken. Hier bestaan verschillende websites en boekjes voor. Sta ook even stil bij je sterke en zwakke punten, en zorg ervoor dat je deze weet te benoemen.
Kun je (een deel van) de uitkomsten van je assessment niet plaatsen? Laat het ons weten, dan plannen we graag een gesprek in met de adviseur die het assessment heeft afgenomen. Bespreek je zorgen. De adviseur kan verduidelijking en uitleg geven over de beoordelingscriteria en de redenen achter de beoordelingen. Dit kan je helpen om een beter inzicht te krijgen in de resultaten en waarom bepaalde beslissingen zijn genomen.
Blijf je van mening dat er sprake is van een onjuiste beoordeling of oneerlijke evaluatie, dan kun je vragen om een herbeoordeling. Leg uit waarom je van mening bent dat de resultaten niet kloppen en geef eventueel aanvullende informatie of bewijsmateriaal om je standpunt te ondersteunen.
Wat goed is om te weten is dat wij onder de beroepscode van het NIP werken en dat wij dus geen inhoudelijke informatie mogen delen zonder toestemming. Ook bieden we een klachtenprocedure, deze vind je hier.
Over assessmentbureau Dijk & Van Emmerik
Al sinds 1995 neemt ons team van arbeids- en organisatiepsychologen assessments af, waarbij we onze ervaring combineren met de nieuwste inzichten en online mogelijkheden. Om kwaliteit en inclusie te waarborgen volgen we in onze keuze van instrumenten de COTAN-beoordeling. Al onze assessoren zijn verder geregistreerd bij het NIP. Naast professioneel is onze aanpak vooral ook persoonlijk. Met:
- altijd een assessment dat helemaal is aangepast op de vraag, organisatie en de kandidaat,
- een zo ontspannen mogelijk traject en
- heldere, herkenbare rapportages waar zowel werkgever als kandidaat profijt van hebben.
Spreken met een specialist
Heb je vragen over onze assessments? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Gerelateerde pagina’s
Assessments - informatie voor werkgevers
Duidelijke, objectieve inzichten in de kwaliteit van (potentiële) medewerkers. Professioneel, persoonlijk, evidence based.
Assessments - informatie voor werknemers
Een helder beeld van jouw capaciteiten als (potentiële) werknemer. Inzichten waar je hoe dan ook wat aan hebt!
Assessments voor zelfstandigen, freelancers en zzp'ers
Zekerheid over de juiste match, minder risico en een sterke samenwerkingsrelatie. Voordelen voor zowel opdrachtgever als zzp’er.
Assessment tips voor kandidaten
Een goede voorbereiding is het halve werk: een aantal tips en adviezen om het beste uit je assessment te halen.
Assessments, inclusiviteit en diversiteit
Een goed, professioneel assessment zorgt ervoor dat de selectie eerlijk verloopt. We leggen je graag uit hoe we dit doen.
Online assessments - onze werkwijze
Maak vanuit het hele land – of daarbuiten – gebruik van onze expertise. Zonder reistijd, vanuit een vertrouwde (thuis)omgeving.